Evelien Geerlof & Henk van Amstel

Zo’n 13 jaar geleden is Evelien Geerlof begonnen met het opzetten van een westernstal. Zij begon toen met ongeveer 15 paarden en nu is de stal uitgegroeid tot zo’n 90 paarden. Het bedrijf runt Evelien samen met haar partner, Henk van Amstel. Naast dat hij zelf meerdere keren Europees en Nederlands Kampioen is geweest, is hij de leermeester van vele winnaars.

Op Trainingsstal Starnmeer, gelegen in Noord-Holland (tussen Alkmaar en Wormerveer), kan je (leren) western paardrijden. Deze relatief jonge sport, overgewaaid uit de USA, is erg aan populariteit aan het winnen in Europa. Er wordt gereden op kleinere en uiterst gespierde American Quarter Horses en American Paint Horses. Deze paarden hebben een evenwichtig temperament, een grote intelligentie, kunnen zich snel bewegen, zijn makkelijk wendbaar en bezitten een goed gevoel voor evenwicht.

De stal is gespecialiseerd in het western onderdeel Reining. Reining kan worden gezien als het dressuuronderdeel van het westernrijden. De Reiningproef wordt in galop verreden waarbij manoeuvres (run downs, sliding stops, rollbacks en spins) en tempowisselingen elkaar snel opvolgen. Daarbij is een grote mate van controle vereist aan een zo los mogelijke teugel.